Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Slappna av och må bra

Genom att lära sig metoder att slappna av kan du på ett enkelt sätt lära dig att hantera stress och få bättre livskvalitet Man kan likställa avslappningens fördelar för hälsan med de fördelar du drar av att träna. Det ena utesluter inte det andra utan är ett komplement till varandra.

Det finns lite olika metoder att slappna av och att bara lägga sig på sängen och slappna av är en form som absolut kan vara skönt och dessutom effektivt. Vissa tycker att sätta sig i lugn och ro och lyssna på lugn musik är avslappnande medans andra hellre mediterar eller utför yoga.

På apoteket kan du köpa avslappningsskivor som med hjälp av en röst får dig att sjunka ner i ditt medvetande och slappna av. Du kan utöva yoga hemma själv eller i grupp. Inom yogan utför du rörelser och andas i takt med dem så att kroppen slappnar av i rörelsen. Ofta uttalas ett inre mantra vid in och utandning för djupare koncentration

När du mediterar kan du välja att sitta eller ligga samtidigt som du exempelvis koncentrerar dig på din andning och fokuserar på kroppen som helhet. Det finns en mängd olika meditativa övningar på nätet och Youtube tillhandahåller både instruktionsvideos och bakgrundsmusik som hjälper dig att slappna av.