Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Ryggont - en vanlig åkomma

En del åkommor är helt enkelt vanligare än andra. Och när det kommer till smärta någonstans i kroppen är ryggen helt klart ett av de vanligaste områdena att få problem med i en utsträckning eller annan.

Den vanligaste formen av ryggont sitter i den nedre delen av ryggen, den så kallade ländryggen. I många fall handlar detta om något temporärt och värken går över av sig själv efter en tids vila. Men det kan ju fortfarande vara värt att försöka lindra smärtan på ett eller annat sätt.

Vanligaste sättet att lindra smärtan är så klart med smärtstillande som Alvedon eller Ipren. Men det kan även vara aktuellt att använda ett ryggstöd av något slag. Dessa kan hjälpa dig att bibehålla bättre hållning, vilket både kort och långsiktigt kan hjälpa till med olika former av ryggsmärta.

Det är så klart skillnad mellan smärta och smärta. Om du exempelvis upplever en väldigt plötslig smärta i samband med en aktivitet som ett tungt lyft eller en sidovridning kan du istället för vanlig ryggvärk drabbats av ett riktigt ryggskott. Rekommendationerna blir oftast fortfarande vila, men det finns alltid symptom som borde uppmärksammas utifall att skadan är värre än vad som först verkar vara fallet. Att ta kontakt med 1177 är ett bra första steg för att ta reda på om du borde söka hjälp på vårdcentralen.