Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Planera för att bli gravid

När man börjat planera för att bli gravida kan det vara bra att förbereda sig både fysiskt och psykiskt. Att få barn är en omvälvande upplevelse och livet blir sig aldrig likt.

Har man lyckats bli gravid efter noga planering kan man vara uppe i ett lyckorus då graviditetstestet visar ett plus. Man kanske redan har lyckats förbereda sig rent psykiskt på denna dagen, men känslan av att vara gravida efter att planerat det en tid kan inte överträffas av mycket. Man har vunnit en jackpott som inte går att mäta med några mått.

Att förbereda sig fysiskt kan vara en god ide för att ge fostret och din kropp en bra början i graviditeten. Folsyra har betydelse för fertiliteten och minskar också risken för fosterskador i det centrala nervsystemet. D-vitamin främjer ägglossningen och att äta grönsaker och frukt regelbundet minskar risken för missfall. Järnrikkost gynnar fertiliteten och undvik transfetter som i små mängder kan förhindra ägglossningen.

Genom att träna regelbundet ökar fertiliteten genom att bland annat stabilisera insulinnivåerna och ökar blodtillförseln till testiklarna. En lagom vikt med ett BMI mellan 20 och 24 är det ultimata, men vid övervikt kan en viktminskning på 5% ge en positiv effekt på fertiliteten.

Har man väl gjort allt för att förbereda sig fysiskt kan det vara en god ide att förbereda sig även psykiskt. Vid psykisk ohälsa minskar chanserna att bli gravid genom att hos kvinnan ökar hormonet prolaktin som hämmar menstruationscykeln. Stressar du mycket utsöndras stresshormonet kortisol som hämmar hypofyshormonet LH som i sin tur stimulerar könshormonerna.

Genom att läsa på om graviditet och förlossning kan du förbereda dig mentalt för att bli och vara gravid. För de blivande föräldrarna är en graviditet omtumlande då tankar både mörka och ljusa blandas. En oro för framtiden samtidigt som man har en stor förväntan över hur det kommer att bli.

När man väl bestämt sig kan det vara en bra ide att köpa hem ett graviditetstest så att det finns tillhands så att man kan testa sig så snart det finns möjlighet att vara gravid. Hos graviditetskollen kan man hitta tillförlitliga test som kan användas tidigt i graviditeten.