Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Lära sig hjärt- och lungräddning

Hjärt- och lungräddning är ett av våra primärma livsräddnings verktyg i många fall. Det har räddat otaliga liv genom tiderna och man gör både sig själv om de i ens omgivningen väldigt stor tjänst om man tar sig tiden att lära sig detta. 

Tekniken som vi känner igen den idag dök först upp 1962 i en amerikans träningsvideo med namnet "The Pusle of Life" och kräver en del utbildning, speciellt om det görs i samband med en hjärtstartare. Videon i slutet av artikel är mycket bra som referens.

Innan man börjar själva proceduren är det viktigt att man kollar både medvetandet och andningen av personer man hjälper.  Gör det följande:

  1. Ta tag i axlarna på personen och skaka försiktigt i ett försök att väcka denne. Vaknar inte personen gå vidare till steg 2.
  2. Öppna personens luftväg genom att lägga en hand på pannan, böj hans eller hennes huvud bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. 
  3. Kontrollera andningen och titta efter onormal andning eller total avsaknad av detta. Är du osäker hur du bedömmer om personen drabbats av hjärt stopp larmar du 112 och påbörjar hjärt- och lungräddning genom att gå vidare till steg 4 och 5.
  4. Placera ena handlovet mitt på personens bröstben (mitt emellan bröstvårtorna). Placera sedan den andra handen ovanpå den första och tryck sedan ned bröstkorgen minst 5 cm men en mer än 6 cm. Takten man bör hålla är mellan 100 och 120 tryck per minut. Efter 30 tryck, gå vidare till steg 5.
  5. Öppna luftvägen på samma sätt som du kontrollerade andningen. Knip sedan igen näsan på personen och placera din mun tätt intill den drabbade. Blås tills bröskorgen reser sig och gör detta två gånger.
  6. Upprepa steg 4 och 5 antingen tills personen tar normala andetag eller tills hjälp anländer.

Rekommendationen är att man lär sig detta och repeterar utbildningen varje år för att ha kunskaperna tillräckligt färska så man kan agera lugnt i en nödsituation.