Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Inre balans och ett bättre välmående

Att saker och ting blivit till det bättre i vardagen är ett faktum. Mycket har effektiviserats och tekniken har gjort oss mer flexibla rent generellt. Men trots denna modernisering av samhället tycks fler människor må dåligt och ha svårt att hitta lugnet i vardagen. Märkligt kan man tycka – men kanske är det ändå så att detta nya sätt att leva påverkar oss i sättet vi behandlar oss själva? Att prestationsribban sätts högre, vilket bidrar till att vi utsätter oss själva för en onödig stress och oro som i det långa loppet skapar ohälsa och får oss att må dåligt.

Oavsett vad som råder bakom att många lider av mental ohälsa beskriver hälsosajten Hälsosidorna om vikten vid att må bra rent mentalt för att kunna hantera både tankar och den praktiska aktiviteten i livet. Man ska helt enkelt försöka vara sin egen bästa vän för att må bra i vardagen.  

Ett begrepp som gjort sig känt just inom ämnet för mental hälsa är KBT-behandling, vilket är en slags evidensbaserad metod mot framför allt ångest och olika typer av depression. Många väljer att prova KBT för att förbättra relationer som tagit skada, lära känna sig själv på ett djupare plan eller för att förbättra den egna självkänslan. Mycket har att göra med beteendemönster när det kommer till psykologi och genom att syna sig själv kan man komma tillrätta med både känslor och tankar.

Att leva hälsosamt innebär en inre balans där såväl det kroppsliga som det själsliga är stabilt. Man uppnår detta genom att leva balanserat på alla plan. Det handlar bland annat om att äta rätt, röra på sig och framför allt se till att finna ro i sinnet. Träning brukar nämnas som ett av de enklaste knepen för att skapa balans i livet. Fysisk aktivitet gör nämligen att hormoner som skadar kroppen frigörs samtidigt som det ventilerar hjärna, kropp och själ. Ett misstag många gör är att fokusera på en enda sak i livet i hopp om att det ska skapa välmående, tvärtom bör man försöka variera sitt leverne för att hitta en lagom jämn nivå som får både det inre och yttre att må bra.