Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Gå ner i vikt med LCHF

LCHF-dieten kan mycket väl vara ett av de verktyg som mänskligheten har i sin arsenal för att bli hälsosammare och få bukt med dagens växande fetma. Låt oss fördjupa oss i ämnet!

Idag lider vi i västvärlden av en ständigt ökad ohälsa tack vare olika former av fetmarelaterade problem. Vår nya, mera stillasittande livsstil, tillsammans med onyttig kost är två av de största bovarna i dramat och någonting så vi på något sätt måste få bukt med om vi vill överleva som ras. Ja, vi inser att det kan låta lite extremt, men så allvarligt ser faktiskt många på saken, då det är något av en epedemi som börjat sprida ut sig, helst i USA.

Den överkonsumtionen av mat som fetman leder till är heller inte hållbar om man ser till vår planets resurser. På grund av allt detta så är det därför viktigare än aldrig förr att finna vägar mot hälsosammare liv, där vi både lär oss att ändra våra rutiner sett till hur vi väljer att aktivera oss i det dagliga livet, men även till vad vi väljer att stoppa i oss.

Det är här LCHF-dieten kommer in i bilden, som mycket väl kan vara ett hjälpmedel för att stävja problematiken med fetman. Förkortningen står för inget mindre än "low carb, high fat" och går ut på att att man helt enkelt stoppar i sig en mindre del kolhydrater och en större mängde fett. Dieten brukar vara betydligt enklare att pracka på dom som har svårt att matmässigt begränsa sig, eftersom den ändå i stor grad låter dig njuta av mat på ett sätt som andra dieter inte riktigt gör.

Kött av olika slag och riktigt feta såser är exempelvis helt ok att äta i rimlig mängd (man kan överäta sig på allt) och även om man alltså ska välja bort sådant som vanligtvis innehåller mycket kolhydrater, så finns ändå bra substitut på marknaden. Gillar du pankakor så kan du enkelt byta ut dom mot lika goda proteinpannkakor och så vidare.

Det är just detta som enligt oss är den stora fördelen med LCHF. Det rör sig helt enkelt om en diet som människor klarar av att förhålla sig till längre enbart några månader. För det är ju så. Det handlar inte om någon quick fix som löser alla problem över en natt. Utan vad vi behöver är ändrade och hållbara rutiner långt in i en avlägsen framtid.