Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

En hälsosam sommar

Nu när sommaren är nära, vill man vara på topp för att kunna njuta av denna tid. Om man känner sig fortfarande lite deprimerad eller slö från den mörka vintern, kan vi berätta om olika knep att tillta för att jaga bort dessa känslor. 

Mindre stress

Se till att dra ned på stressnivåerna i hemmet och på arbetet. På arbetet är det inte alltid lätt att kontrollera stressen, men om man känner att man arbetar för mycket ska man alltid prata med sin arbetsgivare för att hitta en lösning. Får man inget gehör kan man prata med sitt fack och få stöd genom dem. 

I privatlivet kan man ta bort stress genom att strukturera upp vardagen lite mer. Man kan exempelvis göra matschema så man inte behöver lista ut middagarna när man kommer hem från jobbet. Samma sak går att göra med städning, tvättning och träning. Det låter tråkigt, men hjärnan älskar rutiner och strukturer vilket kommer att leda till bättre, mental hälsa. Du kan få fler bra tips hur man slappnar av på stegförhälsa.se.

Naprapat

Alla har krämpor då och då. Har man ett kontorsjobb blir man lätt stel i kroppen, får problem med nacken och armar (så kallad musarm). Har man ett aktivt jobb kan man skada ryggen samt slita ut muskler och leder. Boka i ett besök hos en naprapat åtminstone en gång i veckan, kanske fler om det behövs. Naprapaten kan mjuka upp och sträcka ut stela muskler, samt ge tips på hur man motverkar att man faller tillbaka i gamla mönster. Detta kan man läsa mer om hos naprapatiska.se.

Egentid

Som art är vi ett flockdjur, men vi har också ett utvecklat behov att få vara själv och göra saker man själv gillar. Som familjemedlem eller partner är man van att kompromissa om nästan allting. Det är inte bra att hela tiden skjuta på sina egna begär. Försök att hitta tid i vardagen där du kan skärma av dig från resten av familjen och göra något som du tycker om. Det är helt okej att be om att inte bli störd i en timme medan du mediterar, läser en bok, tar ett bad, bygger en flygplansmodell, stickar, eller målar. Få saker gör så gott som att få ägna sig åt en älskad hobby.