Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Bättra hälsa med nyttiga téer

I Sverige dricker de allra flesta vuxna kaffe. Totalt dricker svenskarna ungefär 150 liter kaffe per person och år vilket kan jämföras med de 12 liter té som dricks. 

Detta måste anses vara mycket synd då té trots kaffets stora hälsoeffekter fortfarande är än bättre för drickarens hälsa. När man gjorde en mycket stor studie som jämförde skillnaderna mellan té och kaffedrickare upptäckte man att tédrickarna levde längre liv. Oftast tränar de dessutom mer vilket än en gång förbättrar deras hälsa. Té tar dessutom och sänker kollesterolet och minskar dina risker för hjärt och kärlsjukdomar. 

Precis som kaffe skyddar det även mot diabetes av typ 2. Vissa studier pekar också på att de antioxidanter té innehåller kan ge skydd mot vissa cancerformer, detta är dock inte helt bekräftat. 

Bland de vanligaste téerna som sägs ha extra goda hälsofördelar hittar vi grönt té. Än bättre är matcha, ett grönt malet te. Då drycken fortfarande är ganska ny på den Svenska marknaden så är det inte säkert att man kan hitta den i god kvalité på alla butiker men den finns i alla fall att hitta online. Då drycken innehåller hela lövet och inte bara de ämnen som dragits ut i vattnet med hjälp av varmt vatten så får man i sig än mer av nyttigheterna. 

Det innehåller dessutom tre gånger så mycket koffein som en vanlig kopp te. Det går dessutom att användas som smaksättare i mer än bara dryckesform. Varför inte göra matchamuffins eller få lite hälsosammare soppor?

Trots att té har väldigt många fördelar så bör man fortfarande vara lite försiktig med att dricka för mycket. Om man dricker för mycket så finns det även en del ökade risker hos tédrickarna. Först och främst så finns det tecken på att man kan få benskörhet om man dricker riktigt mycket. För män kan det även finnas en ökat risk för prostatacancer, en studie visade att det fanns en 50% ökad risk om man dricker över 7 koppar per dag. Alla drycker som är för heta kan även öka risken för matstrupscancer. 

Slutligen innehåller té precis som kaffe koffein. Detta kan skapa sömnsvårigheter om man dricker för mycket.