Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Att vänta sig med åldern

Vi förändras väldigt mycket både fysiskt och mentalt som vi blir äldre. Några av största förändringarna sker tidigt i våra liv, men som vi börjar komma upp i åldern är vi ofta mer medveten om hur vi förändras och det är bra att vara förberedd på vad som kommer att hända.

Efter man nått 40-årsåldern börjar en hel del kroppsliga åldersförändringar märkas. Men en del tecken vi klassiskt tänker oss angående ålder, som grått hår eller håravfall och rynkor är saker som kan skilja sig stort från person till person. Vi känner nog alla någon som börjat få grått hår eller vars hår blivit märkbart tunnare redan mot slutet av 20-årsåldern.

Kroppsliga förändringar kan ibland bli väldigt drastiska och det är inte ovanligt att äldre söker återskapa detta genom att söka sig till experter inom områden som plastikkirurgi och hudvård. Medan det inte går att helt återfå sitt ungdomliga utseende är det många som även är nöjd att fixa mindre saker.

En annan faktor av åldrande är att ämnesomsättningen minskar. Detta har flera effekter på oss, som att lättare bli uttorkad och att vi helt enkelt äter mindre. På grund av detta är det viktigt att vi dricker tillräckligt med vatten och att vi äter näringsrikt.

Synen påverkas också en hel del med åldern. Generellt sett behöver äldre mer ljus än unga för att se bra, vilket ökar vikten av belysningen hemma. Att få regelbundna synundersökningar är därför rekommenderat, även om man aldrig behövt glasögon tidigare.

Balansen är också något som förändras som vi blir äldre. Det blir svårare att hålla balansen, vilket är varför vi så ofta hör om äldre personer som ramlar och gör sig illa. Att minimera saker som man kan snubbla eller halka på i hemmet är därför en bra åtgärd.