Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Att välja ekologiskt

Ekologiskt är framtiden brukar ju många säga. Och medan det finns många fördelar med att välja mer ekologiska produkter, kan man också störa på en del svårigheter i samband med detta. Här delar vi med oss av lite mer information kring ekologiska produkter och livsstiler.

Försäljningen av ekologiska produkter i matbutiker har under de senaste åren ökat kraftigt. Det är ju till exempel inte ovanligt att hitta butiker som satsar helhjärtat på just detta. Allt fler områden går över till att välja ekologiskt också, det är alltså inte bara mat utan även saker som skönhets- och städprodukter som marknadsförs att vara ekologiska och miljövänliga.

I augusti 2015 rapporterades det dock att antalet lantbrukare som var villig att gå över till ekologisk odling dock inte ökade i samma takt som försälningen av produkterna. Man menade då att man framöver förväntade sig mer och mer brist på vissa varor då efterfrågan helt enkelt var större än tillgången.

Det händer att man behöver prioritera lite mer när man vill välja ekologiska produkter; som de flesta säkert vet kan man behöva vara beredd att betala något mer för ekologiska varor och känner man att man inte har råd att gå över helt och hållet på rent ekologiskt kan det vara bra att veta att en del varor är viktigare än andra.

Ska man satsa på något är det först och främst frukt och grönsaker som verkligen kan göra skillnad. Genom att välja ekologiskt här kan man undvika en hel del bekämpningsmedel som annars ofta används vid konventionell odling. Detta är speciellt bra att göra för sådant man äter med skalet på, som äpplen och päron. Man löper inte lika stor risk får sådant man skalar innan man äter, som bananer och apelsiner.