Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Att bli äldre

Att bli äldre innebär som oftast att man kanske inte orkar med lika mycket som tidigare. Det finns också en risk att immunförsvaret försämras och man får en del andra krämpor. Detta behöver inte drabba alla utan en del kan få vara pigga långt upp i åldern.

Få den hjälp som behövs

När åldern börjar ta ut sin rätt så gäller det att man får den hjälp som behövs. Det kan vara att man börjar få nedsatt hörsel och är i behov av ett hörseltest för att avgöra vilka hjälpmedel man har behov av. Att få nedsatt hörsel kan drabba oss alla oavsett ålder men det brukar vanligtvis vara ett problem som uppstår när man blivit äldre. Om barn och barnbarn hela tiden får ställa om sina frågor till dig så kan detta vara ett tecken på att man bör göra något åt sin hörsel.

Saker att göra själv som äldre

Det är sedan tidigare känt att träning och rörelse av olika karaktärer är nyttiga för oss. Och det finns saker att göra själv som äldre som kan hjälpa till att hålla sig i form. Det kan vara att försöka ge sig ut på dagliga promenader. Det behöver inte vara några marathonlånga promenader utan det kan räcka att man går runt kvarteret där man bor. Gemenskap är viktigt och du kanske ska se till att gå med i någon förening med passande aktiviteter. Att få träffas och umgås kan vara i alla fall själsligt hälsosamt.