Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Ät dig till ett hälsosammare liv

Träning i all ära, men det spelar ingen roll hur mycket du tränar om du inte äter en varierad och innehållsrik kost. Dina matvanor har nämligen en övervägande betydelse i ditt mående, både psykiskt och fysiskt.

Du är vad du äter

Hälsosam mat har flera fördelar. Genom att äta en hälsosam kost minskar du risken för en rad allvarliga sjukdomar, så som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Maten du äter påverkar även ditt psykiska mående, både på längre och kortare sikt. Det finns ett stort utbud från både tidningar och hälsosidor som listar vad som är hälsosam mat. Om du upplever att det känns tufft att ta steget mot ett hälsosammare liv, kom då ihåg att det är bättre att följa ett par av alla råd än inga alls! Bara att öka ditt intag av frukt och grönsaker gör mycket.

Vitaminer, mineraler och kosttillskott

För att försäkra dig om att du får i dig alla de näringsämnen som du behöver, kan ett alternativ vara att ta kosttillskott. Det kan vara särskilt viktigt att komplettera måltiderna med nödvändiga vitaminer och mineraler om du exempelvis lider av någon typ av allergi eller är vegetarian.

Använd dig av tallriksmodellen

Den klassiska och tidlösa tallriksmodellen hjälper dig att på ett enkelt och smidigt sätt hålla koll på både typen och mängden mat du bör äta för att få ut så mycket av din måltid som möjligt. Numer finns det två olika sorters tallriksmodeller, en som riktar in sig på väldigt aktiva personer och en för dem som inte rör sig lika mycket. Det finns dessutom en tallriksmodell som vänder sig till de personer som av religiösa, politiska eller etiska skäl inte äter kött eller fisk. Kom ihåg att du formar din kropp och ditt mående efter din kost och träning!