Hälsorik

En sajt om hälsa i kropp och sinne

Anpassa hudvården efter din hudtyp

Huden har fler funktioner och uppgifter än vad du kanske inser vid första eftertanken. Till exempel kommer det som appliceras på huden att tas upp av kroppsvätskorna och transporteras till andra delar av kroppen.

Detta gör det ännu viktigare att välja bra hudvårdsprodukter, som endast innehåller välgörande och säkra ingredienser av hög kvalitet. Väl omhändertagen hud med naturlig lyster är inte bara mer behagligt, hygieniskt och hälsosamt för dig själv. Det ger även ett bättre intryck utåt, som en del av ditt personliga visitkort.

Val av produkter

Vilka hudvårdsprodukter du använder beror till stor del på din hudtyp, samt även på personlig preferens gällande exempelvis textur och varumärke. Hudtyperna brukar i sin tur delas in i känslig hy, torr hy, fet hy, blandhy och mogen hy. Du hör nästan på namnet hur de bör behandlas. Torr hy kräver mycket fukt, känslig hy kan reagera på kraftiga ingredienser, fet hy är ofta oljig, med grova porer, blandhy har olika egenskaper på olika delar medan mogen hy har kommit en bit in i åldrandeprocessen. Numera finns det mycket att välja mellan även online när det gäller hudvård.

Njut av dagliga rutiner

Vanligtvis består den dagliga hudvården av två ritualer, morgon och kväll. I grunden är de ganska lika. Du inleder med noggrann rengöring, som dock på morgonen kan begränsas till enbart ansiktsvatten i de flesta fall. Därefter följer serum och dag- eller nattkräm, anpassat efter respektive hudtyp. På läpparna och i området kring ögonen används speciella produkter, eftersom den hudkvaliteten är annorlunda än resten av ansiktet. En eller ett par gånger per vecka rekommenderas att exfoliera försiktigt, för att avlägsna döda hudceller och stimulera bildning av nya, samt komplettera med en ansiktsmask som verkar på djupet och ger extra näring.